ÖrkényKÖZ

KÍSÉRŐPROGRAMOK

ÖrkényKÖZ

 

KÍSÉRŐ-
PROGRAMOK

OLVASÓPRÓBA-DEMÓ

HOGYAN KÉSZÜL EGY ELŐADÁS?

Beszélgetés a rendezővel, a látványtervezőkkel, a dramaturggal, a zenei  vezetővel és a koreográfussal. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek egy előadás létrehozásának folyamatába, az előkészületekbe, megismerhetik a díszlet- és jelmezterveket, és azokat a dilemmákat is, amelyekkel az alkotók a próbafolyamat során találkoznak.

NYÍLT PRÓBÁK

BEAVATÁS A PRÓBAFOLYAMATBA

Készülő új előadásainkhoz nyilvános próbákat hirdetünk. Gyere el, és ismerkedj meg a színpadi munka rejtett mozzanataival!

KÖZBEJÁRÁS

SZÍNHÁZ- ÉS VÁROSTÖRTÉNETI SÉTA A SZÍNFALAK KÖZÖTT

A Madách tér és a színház történetéről, valamint a színházi üzem működéséről mesélünk kulisszajárás közben.

Mesélők: Görbe Márk művészettörténész és Neudold Juli, az ÖrkényKÖZ műhelyvezetője

Idő: kb. 130 perc

THÁLIA DIADALÚTJA

19. SZÁZADI PESTI SZÍNHÁZTÖRTÉNETI SÉTA GÖRBE MÁRK VEZETÉSÉVEL

A KÖZbejárás után újabb izgalmas várostörténeti sétával készülünk.
A találkozó helyszíne ezúttal a Vigadó tér közepe, a séta zárásaként pedig az ÖrkényKÖZ Műhelybe térünk vissza.
A program időtartama kb. 2 – 2 és fél óra.
A színházi anekdotákkal tarkított várostörténeti sétán azt vizsgáljuk, hogy hol álltak Pesten a 19. század legfontosabb színházai, hogyan fejlődött a magyar színjátszás, és ennek milyen állomásai voltak.
Megnézzük az egykori Rondella helyét, mely a pesti színjátszás első – igencsak sötét és huzatos – állomása volt, majd megismerjük a Pesti Városi Német Színházakat, melyek mindegyikének tragikus pusztulás jutott osztályrészéül. Szót ejtünk az ún. heccszínházakról is, melyek nem a magasabb kultúra szolgálatában állottak, hanem állatviadalok színhelyei voltak. Tiszteletünket tesszük az egykori Hacker-szálánál a mai Károly körút mellett, mely Dérynének és társainak adott lehetőséget darabjaik előadására. Sétánkat az Örkény Színháznál zárjuk. Mindeközben szó esik a régi magánszínházakról és egy képes vetített összefoglalóban a Nemzeti Színház(ak) viszontagságos történetét is felgöngyölítjük.
A séta minőségét Görbe Márk neve fémjelzi, ő irányítja bolyongásunkat a 19. századi Pesten az egykori színfalak előtt és mögött.

 

KÖZJÁTÉK

SZÍNHÁZI GYAKORLATOK ÉS SZÍNPADI KÍSÉRLETEK AZ ELŐADÁSOK MELLÉ

Ami adott: egy inspiráló előadás a repertoárról, egy színházi tér, 120 perc, 20 résztvevő és egy játéksor, ami a színdarab nyitott kérdéseire épül. A KÖZjáték résztvevői alkotóként kóstolhatnak bele egy színházi próba hangulatába. Az eseményt az ÖrkényKÖZ játékmesterei vezetik.

KÖZÖNSÉG-
TALÁLKOZÓK

Közvetlen hangulatú, moderált beszélgetéseket szervezünk esti előadások után. Milyen hatással volt előadásunk a közönségre? Miképpen találkozik ez az alkotók szándékaival?

A programok ingyenesek, mindenkit szeretettel várunk, aki látta az előadást.

FÓRUM

BESZÉLGETÉSSOROZAT

A meghívott előadók és alkotók olyan kulturális, közéleti és pszichológiai témákat vitatnak meg, amelyek kapcsolódnak egy-egy előadásunkhoz. A 90 perces alkalmak során nagy hangsúlyt fektetünk a közönséggel folytatott párbeszédre, fórumot kínálunk közös ügyeinkhez.

A beszélgetésekre minden érdeklődőt szeretettel várunk. Azokat is, akik még nem, vagy már régebben látták az adott előadást.

A programot tervezik és vezetik: Hudáky Rita, Neudold Júlia és Szakács Eszter, az ÖrkényKÖZ Műhely munkatársai.

WORLD CAFÉ

BESZÉLGETÉS AZ ISTEN CÍMŰ ELŐADÁS UTÁN

Az Isten című előadás után az eseményre regisztráló nézőink world café beszélgetésen vehetnek részt.

Mit gondol a színpadon elhangzott kérdésekkel és állításokkal kapcsolatban? Milyen dilemmái voltak a szavazáskor? Vajon mi járt a többi néző fejében?

Ha szívesen megosztaná nézőtársaival a gondolatait, és érdekli, hogy mit gondolnak mások, maradjon velünk az előcsarnokban!

A kis asztalok körül folyó beszélgetések során a résztvevők változó csoportokban vitatják meg a darab leginspirálóbb kérdéseit. Hangot kaphatnak a személyes és a szakértői vélemények, az egyéni és a közösségi szempontok is –, és az este végére megtalálunk néhány közös mondatot.

BŰN ÉS BŰNHŐDÉS
február 22. csütörtök 19.00

 

Top