ÖrkényKÖZ

KÍSÉRŐPROGRAMOK

ÖrkényKÖZ

 

KÍSÉRŐ-
PROGRAMOK

OLVASÓPRÓBA-DEMÓ

HOGYAN KÉSZÜL EGY ELŐADÁS?

Beszélgetés a rendezővel, a látványtervezőkkel, a dramaturggal, a zenei  vezetővel és a koreográfussal. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek egy előadás létrehozásának folyamatába, az előkészületekbe, megismerhetik a díszlet- és jelmezterveket, és azokat a dilemmákat is, amelyekkel az alkotók a próbafolyamat során találkoznak.

KARÁCSONYOZZATOK VELÜNK, VAGY ÚSSZATOK HAZA
február 3. szombat 16.00

 

BŰN ÉS BŰNHŐDÉS
február 17. szombat 16.00

 

NYÍLT PRÓBÁK

BEAVATÁS A PRÓBAFOLYAMATBA

Készülő új előadásainkhoz nyilvános próbákat hirdetünk. Gyere el, és ismerkedj meg a színpadi munka rejtett mozzanataival!

BŰN ÉS BŰNHŐDÉS
február 22. csütörtök 19.00

 

KARÁCSONYOZZATOK VELÜNK, VAGY ÚSSZATOK HAZA
február 26. hétfő 19.30

 

KÖZBEJÁRÁS

SZÍNHÁZ- ÉS VÁROSTÖRTÉNETI SÉTA A SZÍNFALAK KÖZÖTT

A Madách tér és a színház történetéről, valamint a színházi üzem működéséről mesélünk kulisszajárás közben.

Mesélők: Görbe Márk művészettörténész és Neudold Juli, az ÖrkényKÖZ műhelyvezetője

Idő: kb. 130 perc

THÁLIA DIADALÚTJA

19. SZÁZADI PESTI SZÍNHÁZTÖRTÉNETI SÉTA GÖRBE MÁRK VEZETÉSÉVEL

A KÖZbejárás után újabb izgalmas várostörténeti sétával készülünk.
A találkozó helyszíne ezúttal a Vigadó tér közepe, a séta zárásaként pedig az ÖrkényKÖZ Műhelybe térünk vissza.
A program időtartama kb. 2 – 2 és fél óra.
A színházi anekdotákkal tarkított várostörténeti sétán azt vizsgáljuk, hogy hol álltak Pesten a 19. század legfontosabb színházai, hogyan fejlődött a magyar színjátszás, és ennek milyen állomásai voltak.
Megnézzük az egykori Rondella helyét, mely a pesti színjátszás első – igencsak sötét és huzatos – állomása volt, majd megismerjük a Pesti Városi Német Színházakat, melyek mindegyikének tragikus pusztulás jutott osztályrészéül. Szót ejtünk az ún. heccszínházakról is, melyek nem a magasabb kultúra szolgálatában állottak, hanem állatviadalok színhelyei voltak. Tiszteletünket tesszük az egykori Hacker-szálánál a mai Károly körút mellett, mely Dérynének és társainak adott lehetőséget darabjaik előadására. Sétánkat az Örkény Színháznál zárjuk. Mindeközben szó esik a régi magánszínházakról és egy képes vetített összefoglalóban a Nemzeti Színház(ak) viszontagságos történetét is felgöngyölítjük.
A séta minőségét Görbe Márk neve fémjelzi, ő irányítja bolyongásunkat a 19. századi Pesten az egykori színfalak előtt és mögött.

 

KÖZJÁTÉK

IMPRÓ ÉS DRÁMAJÁTÉK FELNŐTTEKNEK

Színházi gyakorlatok és színpadi kísérletek az előadások mellé.

Ami adott: egy inspiráló előadás a repertoárról, egy színházi tér, 120 perc, 20 résztvevő és egy játéksor, ami a színdarab nyitott kérdéseire épül. A KÖZJÁTÉK résztvevői alkotóként kóstolhatnak bele egy színházi próba hangulatába. Az eseményt az ÖrkényKÖZ játékmesterei vezetik.

KÖZJÁTÉK – TÓTÉK
február 10. szombat 16.00

 

KÖZÖNSÉG-
TALÁLKOZÓK

Közvetlen hangulatú, moderált beszélgetéseket szervezünk esti előadások után. Milyen hatással volt előadásunk a közönségre? Miképpen találkozik ez az alkotók szándékaival?

A programok ingyenesek, mindenkit szeretettel várunk, aki látta az előadást.

ELŐSZOBA

BESZÉLGETÉSSOROZAT

A meghívott előadók és alkotók olyan kulturális, közéleti és pszichológiai témákat vitatnak meg, amelyek kapcsolódnak egy-egy előadásunkhoz. A 90 perces alkalmak során nagy hangsúlyt fektetünk a közönséggel folytatott párbeszédre, fórumot kínálunk közös ügyeinkhez.

A beszélgetésekre minden érdeklődőt szeretettel várunk. Azokat is, akik még nem, vagy már régebben látták az adott előadást.

A programot tervezik és vezetik: Hudáky Rita, Neudold Júlia és Szakács Eszter, az ÖrkényKÖZ Műhely munkatársai.

A korábbi alkalmakról →

WORLD CAFÉ

BESZÉLGETÉS AZ ISTEN CÍMŰ ELŐADÁS UTÁN

Az Isten című előadás után az eseményre regisztráló nézőink world café beszélgetésen vehetnek részt.

Mit gondol a színpadon elhangzott kérdésekkel és állításokkal kapcsolatban? Milyen dilemmái voltak a szavazáskor? Vajon mi járt a többi néző fejében?

Ha szívesen megosztaná nézőtársaival a gondolatait, és érdekli, hogy mit gondolnak mások, maradjon velünk az előcsarnokban!

A kis asztalok körül folyó beszélgetések során a résztvevők változó csoportokban vitatják meg a darab leginspirálóbb kérdéseit. Hangot kaphatnak a személyes és a szakértői vélemények, az egyéni és a közösségi szempontok is –, és az este végére megtalálunk néhány közös mondatot.

Top