SZÍNHÁZPEDAGÓGIA

Szakmai publikációk

Művészetközvetítés kőszínházakban. A színházpedagógiai útjai és lehetőségei.

szerző: Neudold Júlia Márta – A Színház folyóirat portálján:

http://szinhaz.net/2017/12/29/neudold-julia-muveszetkozvetites-koszinhazakban/

 

Színházi nevelési és színházpedagógiai kézikönyv.

2017. Cziboly Ádám (szerk.) InSite Drama, Budapest. – Letölthető a szinhazineveles.hu oldalról:

http://www.szinhazineveles.hu/tudastar/cziboly-szerk-2017-szinhazi-nevelesi-es-szinhazpedagogiai-kezikonyv/

Színházi nevelés.hu

Az Örkény IRAM a Színházi nevelési és színházpedagógiai együttműködés tagja.

Szervezetünk regisztrált a szinhazineveles.hu oldalon. Itt tekinthetők meg a közös stratégiában vállalt feladataink és az oldalon regisztrált programjaink:

 

http://www.szinhazineveles.hu/szervezet/orkeny-istvan-szinhaz/

 

A szinhazineveles.hu a magyarországi színházi nevelési programok szakportálja, amely összetett keresést biztosít a ma elérhető szinte valamennyi program között.

Az oldalt az InSite Drama Nonprofit Kft. üzemelteti.

Szakmai programok - IRAM

ARCHÍV:

● A színház iskolája (3.)

Konferencia a versmondásról, a hangzó költészetről az Örkény Színház és a Magyartanárok Egyesülete szervezésében

    2020. január 11.

 

Az egész napos program egy délelőtti Anyám tyúkja (2.)  előadással kezdődött, amelyet pódiumbeszélgetés és tudományos konferencia követett.

Pódiumbeszélgetés
Résztvevők: Mácsai Pál rendező, valamint Csuja Imre, Pogány Judit, Takács-Nóra Diána, Znamenák István és Zsigmond Emőke

Moderátor: Hudáky Rita

Tudományos előadások 
Gajdó Tamás: A költő és tolmácsa – a magyar előadó-művészet történetéből
Várady Szabolcs: Hogy él a vers a színpadon?
Mészáros Márton: A rap és a slam archaikus gyökerei – a vers szerepe az elsődleges és a másodlagos szóbeliségben

 

Iványi-Szabó Rita részletes beszámolója ITT olvasható.

 

 

 TANÁR I RAM – TANÁRI TRÉNING AZ ÖRKÉNYBEN

    2019. május 04.

 

Egész napos tréninget tartottuk színházunk ifjúsági és tanári programjának , az IRAM-nak a keretében. Pedagógusok és színházi neveléssel foglalkozó szakemberek vettek részt bemutató foglalkozásainkon, majd közösen is terveztünk workshopot diákoknak A mélyben c. előadásunkhoz a ráhangolás és feldolgozás módszereivel.

 

Programvezetők: Bethlenfalvy Ádám, Hudáky Rita, Neudold Juli

 

● A színház iskolája (2.)

Shakespeare-nap az Örkény Színház, a Magyartanárok Egyesülete és a Magyar Shakespeare Bizottság szervezésében

    2019. január 12.

 

Az egész napos program egy délelőtti színházi előadással kezdődött, amelyet pódiumbeszélgetés és tudományos konferencia követett.

Pódiumbeszélgetés
Résztvevők: Mácsai Pál rendező, valamint Csuja Imre, Nagy Zsolt és Polgár Csaba, az előadás főszereplői

Tudományos előadások 
Nádasdy Ádám: Tegezze vagy magázza?
Bársony Márton: Falstaff, a bolondkirály
Matuska Ágnes: A játék hasznáról és káráról: közönségbevonó hagyományok a IV. Henrikben

 

Iványi-Szabó Rita részletes beszámolója ITT olvasható.

 

 

● Végleteket megélni Bethlenfalvy Ádám prezentációja PhD kutatásáról. Az InSite Drama és az Örkény IRAM közös programja.

    2018. március 14.

 

A drámapedagógia fontos kérdése, hogy milyen szerepet kaphat a színházi gondolkodás az iskolai drámatanításban. Bethlenfalvy Ádám a Birmingham City University PhD hallgatójaként végzett akciókutatást a témában, Edward Bond színházelméletének és színházi gyakorlatának, valamint a brit drámapedagógia ’Living Through Drama’ nevű jelentős iskolájának lehetséges kapcsolódásairól.

 

Ádám a kutatás során 19 drámaórát vezetett le, 10 különböző csoporttal dolgozva. A kutatás első körében 9-11 éves gyerekekkel, a második körben középiskolásokkal dolgozott. A prezentáción bemutatja a két korosztályt megszólító drámaóráit, és az ezekhez kötődő vizsgálatokat, illetve a színház és a drámatanítás találkozási lehetőségeivel kapcsolatos kutatási eredményeket.

 

 

● A színház iskolája – Szakmai nap a Magyartanárok Egyesülete és az Örkény István színház szervezésében

    2017. február 11.

 

Az esemény társtervezői és befogadói voltunk, három IRAM tanári tréninget tartottunk a program keretében.

 

Beszámoló:

https://magyartanarok.wordpress.com/2017/02/19/a-szinhaz-iskolaja-szakmai-nap-a-magyartanarok-egyesulete-es-az-orkeny-istvan-szinhaz-szervezeseben/

 

 

● Színházi nevelési tapasztalatcsere hat magyar színház, egy norvég egyetem és egy norvég színház művészei és szakemberei között

    2016-2017

 

A projekt az InSite Drama szervezésében jött létre, együttműködő (társult) partnerként vettünk részt. Bergenben prezentációt tartottunk az IRAM-ról, az Örkény Színházban pedig bemutató foglalkozást.

 

Beszámolók:

http://insite-drama.eu/norvegmagyar/

 

 

● Nemzetközi projekt – Facing the GAP

    2015-2016

 

Az InSite Drámával együttműködésben nemzetközi ifjúsági projektben vettünk részt, amely 2016 nyarán egy budapesti ifjúsági táborral és konferenciával végződött. A Facing the Gap / Szembenézni az űrrel projekt célja az volt, hogy a jelenlegi társadalmi és kulturális válsághoz kapcsolódó drámapedagógiai módszertant fejlesszen, és lehetőséget teremts az eredmények szakemberek közötti terjesztésére. A projekthez kapcsolódott a „FAL KAPTÁR” munkája, amely 2016 tavaszán indult. Ez az alkotócsoport közösen gondolkodott és játszott a társadalomban és az egyes emberek körül lévő valóságos és képzelt, láthatatlan és megfogható falak/határok témájában.

 

Beszámolók:

Végéhez érkezett a Facing the GAP projekt

 

Tizennégy országból, három kontinensről fogadta a drámapedagógia és a színházi nevelés iránt érdeklődő részvevőket a The GAP konferencia, melyet az InSite Drama és az Örkény Színház rendezett július utolsó hétvégéjén, Budapesten.

A háromnapos program a 2014 óta zajló nemzetközi Facing The Gap projekt záróeseménye volt: prezentációk, műhelymunkák, és egy színházi nevelési előadás során ismerhették meg a két éven át fejlesztett módszertant a konferencia résztvevői.

Az egyik legjelentősebb meghívott előadó prof. David Davis volt, aki még a 90-es években fontos szerepet játszott a magyarországi drámapedagógia alakulásában. Előadásában a drámapedagógia módszertanának leegyszerűsítő használata ellen beszélt, és kiemelte a fikcióban/játékban megélt komplex, drámai pillanatok fontosságát, illetve a pedagógiai és művészeti folyamatok összekapcsolódásának jelentőségét.

A konferencián nemcsak beszéltek a fiatalokról, hanem komoly szerepet is szántak nekik a szervezők: az eseményt megelőző nemzetközi ifjúsági csereprogramon résztvevő fiatalok maguk is workshopot vezettek a konferencián, valamint véleményükkel, aktivitásukkal is gazdagították a programot. Az esemény megvalósulását komoly önkéntes-sereg segítette.

A konferencián bemutatkoztak fontos hazai színházi nevelési műhelyek is, a házigazda Örkény IRAM mellett a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ és a Káva Színház, valamint, színházi formákat is alkalmazó civil szervezetként, az Artemisszió Alapítvány is.

A nemzetközi tanácskozást egy projekttervező-műhely zárta, ezen 15 projektötletet dolgoztak ki részletesen a résztvevők. Mint sok más anyag, ezek leírásai is megtalálhatók a projekt honlapján (www.facingthegap.eu), ahol a szervezők folyamatosan tesznek közzé a projekthez, és a konferenciához kapcsolódó szakirodalmat és tájékoztató anyagokat, melyekről a projekt Facebook-oldalán is rendszeresen küldenek értesítéseket. (https://www.facebook.com/facingthegap).

 

http://www.facingthegap.eu/

 

 

● Színház-Dráma-Iskola című konferencia ELTE, Budapest.

    2015. február 12.

 

Az ELTE BTK Szakmódszertani Központja és a Maladype Színház tanárok, tanítók, drámatanárok, mentorok, illetve tanárjelölt hallgatók számára szervezett konferenciát. A program célja a színházi nevelés, a hazai drámapedagógia és drámafoglalkozások sokszínűségének megismerése volt.

Bemutattuk az IRAM programját.

 

Beszámoló:

https://www.elte.hu/content/szinhaz-drama-iskola.e.4605

 

 

● Konferencia a fiatalok zenei és színházi edukációjáról a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének rendezésében

    Pécs, 2016. május 6.

 

Részt vettünk a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének szervezésében megrendezett edukációs konferencián, amely Pécsett került megrendezésre 2016. május 6-7-ig.

Téma: Zenei nevelés Magyarországon az előadó-művészet közvetítésével a kulturális alapellátás keretében. Munkacím: Példaértékű és bevált gyakorlatok bemutatása.

Az IRAM programot prezentáció és műhelymunka keretében mutattuk be. A konferencián megismert edukációs gyakorlatok számunkra is nagyon inspirálóak voltak.

 

Beszámoló a 16. oldalon:

http://zene-kar.hu/wp-content/uploads/2017/11/zenekar-16-04_web.pdf

 

 

● Tanóratervezés és tanórakutatás. V. Trefort-kerti bölcsész tanári konferencia.

    2017. április 4.

 

Prezentációt tartottunk az IRAM programról. Hogyan készítsünk fel egy osztályt a színházlátogatásra? Színházi nevelés a tanórán és a tanórán kívül.

 

 

● Mai Mesék – Összetett témákról fiataloknak a Kerekasztal Társulás színházi nevelési konferenciája

    2014. április 30. -május 2.

 

A konferencián bemutattuk a Bond KAPTÁR diákcsoportunk műhelymunkáját.

A Bond KAPTÁR 2013 novemberében indult. Ebben a csoportban Edward Bond Gyerekek című darabja állt a közös munka fókuszában, melyben a színház két színésze, Szandtner Anna és Ficza István is részt vett. Hogyan lehet klasszikus történetekkel fiatalokat megszólítani? Milyen módon érdemes – nézői és részvételi szerepet egyaránt kínálva – archetipikus helyzetekkel foglalkozni fiatalokkal? A darab erre a kérdésre kínál határozott választ. A darab különlegessége, hogy felnőtt színészek és egy fiatalokból álló csoport együtt játszik. A kötött szövegű részek mellett a csoportos jelentekhez a szerző mondatokat kínál, de nagy szabadságot hagy a fiataloknak szövegeik alakításában. Izgalmas kérdés, hogy milyen további eszközökkel lehet segíteni a játszók kreativitását.

 

Részlet a konferencia leírásából:

“Nem akarok olyan népmesét vagy tündérmesét, ami úgy magyarázza meg az életet, hogy leegyszerűsíti. A fiatalok nem vennék komolyan.” (Edward Bond).

 

Számtalan színházi nevelési kísérlet zajlik ma Magyarországon. Valamennyien ismerjük a közhelyet, miszerint a gyerek nem hülye, csak fiatal. Ám sok esetben mégsem eszerint bánunk velük. Rengeteg példát tudunk sorolni, amikor lebutított történetekkel, álkérdésekkel bombázzuk a fiatalokat színházi előadásokon és színházi nevelési foglalkozásokon egyaránt.

 

Mai mesék konferencia résztvevői, főként a gyerekekkel és színházzal foglalkozó szakemberek, a téma- és történetválasztás nehézségeivel, annak elméleti és gyakorlati módszereivel szembesülhetnek. Szeretnénk, ha a résztvevők felismerhetnék a tabuk, az elhallgatások, a hazugságok visszahúzó erejét, és példák során fedezhetnék fel a bonyolult, összetett problémák vizsgálatának lehetőségeit különböző korosztályokkal.

Gyakorlat és hospitálás az IRAM-ban

Több éve fogadunk gyakornokokat, eddig az ELTE magyartanár és andragógia szakos hallgatói, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor szakos hallgatói végezték nálunk szakmai gyakorlatukat. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemről az Erasmus program támogatásával tölthette nálunk szakmai gyakorlatát egy drámaíró, művelődésszervezés szakos hallgató. Több egyetemi hallgató írta szakdolgozatát az IRAM programhoz kapcsolódóan.

 

A foglalkozásainkon szakmai érdeklődőknek hospitálási lehetőséget kínálunk, a megtekintett foglalkozások után örömmel konzultálunk a vendégekkel. A foglalkozásaink időpontjairól az eseménynaptárunkból tájékozódhatnak, a jelentkezéseket az iram@orkenyszinhaz.hu email-címre várjuk! (Kérjük, ezt írja a levél tárgyának: Hospitálás.)

 

Amennyiben szakmai gyakorlatra szeretnél jelentkezni hozzánk, jelentkezz az iram@orkenyszinhaz.hu címen (tárgy: Szakmai gyakorlat), ezt követően egyeztetünk egy időpontot személyes beszélgetésre. Szakdolgozatírókat is örömmel fogadunk, kutatásokhoz segítséget biztosítunk.

Top