TÓTÉK // TANÁRI

Információk, segédanyagok az előadásról tanároknak

● vándorút a műfajok között
abszurd kabaré és történelmi tapasztalat
● egymás és a világ megértése
● történetmondás és valóság

AZ ELŐADÁSRÓL →

 Örkény István Tóték címmel megírt művei kacskaringós vándorút során kristályosodtak ki kétféle műfajban-formában is. A mostani színházi feldolgozás alkotói abból indultak ki, hogy a művészetben nincs végállomás, és újra ráléptek a műfajközi vándorútra. Gáspár Ildikó dramaturg a kisregényt adaptálta színpadra – abszurd kabaréba oltva.

 A középiskolásoknak körülbelül 10. évfolyamtól ajánlható az előadás, amelyet a tanmeneti kapcsolódásai alapján elsősorban a 12. évfolyam magyar és történelem anyagához lehet kötni, hiszen történelemből a huszadik századi háborús tapasztalat, irodalomból Örkény munkássága, színház- és drámatörténetből pedig a brechti törekvések jelenthetnek megfelelő kontextust.

 A színház által kínált tanári segédanyag azonban az alsóbb középiskolai osztályokat tanító tanárok számára is tartalmaz – például nyelvtanórán felhasználható – feladatokat a kommunikáció vagy a retorika, az érveléshez tanításához. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy ne történelmi-társadalmi, és ne is irodalomtörténeti irányból, hanem – az előadás szellemében – az egymás és a világ megértési igénye felől nézzünk rá az egyébként nagyon szórakoztató produkcióra.

 Az előadás feldolgozása jó alkalmat jelent egy közös gondolkozásra a történetmondás és a valóság viszonyáról, de akár az elveszett paradicsom is szóba kerülhet…

AZ ELŐADÁS ISKOLAI FELDOLGOZÁSÁHOZ

A csoportoknak kétórás előkészítő foglalkozást kínálunk az előadáshoz.

Hogyan lehet jelentkezni? Részletes ismertető a foglalkozásokról:

Top