műsorfüzetek

HANG

Anyám tyúkja (1)-(2)

Alkoss velünk!

VERSKOCKÁK – képernyőfelvételes versvideó-pályázat diákcsoportoknak →

Képernyőfelvételes versvideó-pályázat diákcsoportoknak:

Szólj az osztálytársaidnak!

Képernyőfelvételes videópályázatot hirdetünk középiskolás osztályoknak és csoportoknak az Anyám tyúkja előadások verseihez és a Digitális tyúk projekthez kapcsolódva.

Bármilyen felületet is használtok az online oktatás során, biztosan sok időt töltötök most azzal, hogy kis, elkülönített ablakokon keresztül nézitek egymást. De mi lenne, ha ezekre az ablakokra egy nagy képként, egy film kockáiként tekintenénk?

Olvassátok el az Anyám tyúkja előadások verseit a honlapunkon, és válasszátok ki azt, amelyik a leginspirálóbb nektek a közösségi videó készítéséhez. Vegyetek részt minél többen az alkotásban, győzzétek meg az osztályt vagy legalább 10 csoporttársatokat a részvételről.

A kiválasztott verset bárhogyan felhasználhatjátok: elmondva, részleteit kiemelve, csak a képeire, történéseire koncentrálva vagy akár a hangulatát megragadva. A lényeg, hogy legyen saját, közös koncepciótok a 0,5-1,5 perces versvideóra, aminek a formáját a Zoom/Teams/Meet… beszélgetés ablakai adják.

Engedjétek szabadjára a fantáziátokat, akár rajzos, animációs vagy bábos eszközöket is használhattok a felvételetekhez, és természetesen szerepelhettek is rajta. A készítés közben mindenképpen gondolkodjatok el azon, hogyan lesz a részekből egész, valamint hogy hogyan kapcsolódtok a vershez és egymáshoz.

Tervezzetek kis csoportban, vagy improvizáljatok többen, és az ötletek kipróbálása után a kész koreográfiát a képernyőfelvétel funkcióra kattintva rögzítsétek, majd küldjétek el nekünk az iram@orkenyszinhaz.hu címre.

A tárgyba írjátok be a pályázat címét: „Verskockák”, az üzenetben pedig tüntessétek fel iskolátok, osztályotok és tanárotok nevét.

Beküldési határidő: 2021. március 22.

A beérkezett pályaművek közül a színház dolgozóinak döntése alapján választjuk ki a nyerteseket, akik egy rendhagyó irodalomórán vehetnek részt Pogány Judittal, Zsigmond Emőkével, Mácsai Pállal és Csuja Imrével, valamint alkotásukat megosztjuk az Örkény Színház felületein.

VERSKOCKÁK – eredmény:

 

1. helyezett: “Végzősök” csoport (Frankfurti Szombati Magyar Iskola – Lingua Hungarica Lehrerverein Frankfurt e.V., tanáruk: Ivanics Ditta)

2. helyezett: Örökmozgó Műhely (Budapest School Általános Iskola és Gimnázium, tanáruk: Kara Dávid és Varga Virág) 

3. helyezettek:

Budapest XVIII. kerületi Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium, 12. KZ. osztály kommunikációs csoportja (tanáruk: Csirik Judit)

Székesfehérvári Kodolányi János Gimnázium, 8. AF osztály (tanáruk: Budai Marianna és Láposi Anita)

Különdíj: “Ifjúsági” csoport (Frankfurti Szombati Magyar Iskola – Lingua Hungarica Lehrerverein Frankfurt e.V., tanáruk: Ivanics Ditta) 

Köszönjük a többi alkotó csapat nagyszerű videóit is!

  • Kispesti Károlyi Mihály Magyar – Spanyol Tannyelvű Gimnázium, 9.B osztály 
  • Miskolci SZC Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum, 9/B osztály
  • Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium, 9. NB osztály
  • Óbudai Árpád Gimnázium, 8.c és 11.c osztály
  • Székesfehérvári Kodolányi János Gimnázium, 8. AF osztály

 

•••

IRAMonline

Határidő: 2021. január 15.

KÉPREJTVÉNY

Válassz ki egy verset az Anyám tyúkja (1) vagy (2) előadásból, és alakítsd képpé:
készíthetsz rajzot, festményt, grafikát, montázst, vagy használhatsz bármilyen más, akár digitális technikát is, a vers pedig legyen – lehetőleg szavak nélkül is – felismerhető az ábrázolásban!

A kész képet posztold ‘Képrejtvény’ címmel az Örkény – Iramonline facebook csoportban >>>, és várakozz kíváncsian:
• vajon melyik versre gondolnak a képed láttán a többiek?
• Ha indokoltnak látod, idővel segítséget is adhatsz a megfejtéshez kommentben.  

ÉNVERS

Készíts saját verset az Anyám tyúkja (1) vagy (2) verseinek soraiból válogatva! Olvass el a verslistából minél több verset, majd készíts saját gyűjtést azokból a sorokból, melyek megragadták a figyelmedet. Szedd szét a verseket, egy versből akár egy sort is kiragadhatsz, de a szövegen ne változtass, még ha csak egy ragozásról is lenne szó. Kombináld a sorokat, játssz a sorrendiséggel, mennyiséggel, ismétléssel, egészed addig, míg egy saját énverset kapsz, ami rólad szól. 

Adj címet a versednek, és posztold #énvers címszó alatt az Örkény – Iramonline facebook csoportban >>>
Vajon rájönnek a többiek, honnan csempészted össze a sorokat?

VERSVÁLASZTÓ

Mindenkinek van egy verse… – de hogyan találja meg?
Rajzoljátok meg a választások labirintusát, melynek segítségével mindenki eljut egy olyan vershez, amely a döntései alapján vár rá az út végén.
Egy tetszőleges technikával elkészített infografikát* kérünk tőletek, amelyben – a labirintus méretétől függően – tetszőleges számban használtok fel az Anyám tyúkja (1) és (2) előadásokban elhangzó versek közül.

Az elkészült képet posztold #versválasztó címmel az Örkény – Iramonline facebook csoportban >>>!

 

* A mi infografikánkban az Örkény Színház előadásaiból választhatjátok ki az éppen kedvetekre való előadást. (Nagyításhoz kattints a képre, majd a jobb felső sarkára.) 
Top