Híres stadionok

Olimpia, Görögország

A világ első stadionja, amely otthont adott az ókori Olimpiai Játékoknak, 45.000 fő befogadására volt alkalmas. A négyévente megrendezett sportesemény vallási ünnepként is funkcionált és hozzájárult a hellén kultúra terjesztéséhez. Ezen kívül alkalmat adott a városállamok vezetőinek, hogy bebiztosítsák fölényüket ellenfeleikkel szemben, de gyakran születtek új politikai és katonai szövetségek is a játékok időtartama alatt.

Circus Maximus, Róma

Az ókori Róma legnagyobb arénája még az etruszk királyok korában épült. A századok alatt az uralkodók folyamatosan növelték a Circus méretét, így Julius Caesar idején a stadion már 250.000 férőhelyes volt. A Róma hatalmát és pompáját is szimbolizáló építményben a lovasversenyek és a gladiátorviadalok mellett gyakran tartottak diadalünnepélyeket és színházi előadásokat, amelyek keretében újrajátszották a győztes csatákat.

Olympiastadion, Berlin

A berlini Olympiastadion az 1936-os berlini Olimpiára épült Adolf Hitler megrendelésére. A 100.000 fősre tervezett építmény a hatalmas olimpiai komplexum középpontjában helyezkedett el és óriási méreteivel a náci párt hatalmát volt hivatott jelképezni.

Izmailovo, Moszkva mellett, Oroszország

1938-ban Sztálin szupertitkos izmailovoi katonai bunkerét egy fölötte épülő stadionnal igyekeztek elfedni. Nem véletlen, hogy éppen egy sportcsarnok felállítása mellett döntöttek, Hitler ugyanis parancsba adta a Luftwaffe-nek, hogy stadionokat ne bombázzanak.

Scornicesti, Románia

Nicolae Ceausescu szülőfalujában az Olt megyei Scornicestiben a 70-es években 30.000 fős stadion épült. A diktátor hatalma csúcsán nem volt ritka, hogy a megyeközpontból is odavezényelték az embereket, hogy az akkor még élvonalbeli csapat teltház előtt játszhasson.

Top