ProTest

– Út a forradalomhoz –

SZÍNHÁZI TÁRSASJÁTÉK 

A ProTest színházi társasjáték története egy diktatórikus országban játszódik, amelyben egy erőszakmentes mozgalom szembeszáll a kormány egyik igazságtalanul meghozott törvénykezésével: a kötelező sorkatonai szolgálattal. A nézők ennek a mozgalomnak válnak a tagjaivá és együttes erővel kell venniük az eléjük gördülő akadályokat, hogy elérjék végső céljukat: a rezsim megbuktatását, és egy demokratikus és békés világ eljövetelét. A játék során 4 fiatal mozgalmár történetét követhetik végig, és miközben az ő személyükkel is megismerkednek, vitás helyzetekben kell közös megoldásokat találniuk, hogy a mozgalom tovább tudja növelni a támogatottságát. 

A játék egészét egy szakértő moderátor, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa kíséri végig, aki azon túl, hogy előrelendíti a játékosokat, segít a dilemmahelyzetek megértésében is. 

A játékot Szrgya Popovics Útmutató a forradalomhoz című műve inspirálta, amelyben olyan történeteket találunk, amik az utóbbi néhány évtized erőszakmentes ellenállási formáit mutatják be a modern kori diktatúrákban. A játékosok ezekhez hasonlóan békés jellegű megmozdulásokkal akarnak változást elérni, a tét az, hogy a diktatórikus elnyomás képes-e szétzilálni a mozgalmat, vagy győz az erőszakmentes forradalom. Ez csakis a játékosokon – vagyis a nézőkön – múlik.

 

Játszók: Bajor Lili, Martinkovics Máté, Milovits Hanna, Szécsi Bence
Moderátor: Neudold Júlia
Jogi szakértő: Hegyi Szabolcs (TASZ)
Videó: Havadi-Nagy Zsálya
Konzulens: Fernengel Ágnes (KIA), Róbert Júlia, Kapronczay Stefánia (TASZ)
Dramaturg: Oláh-Bebesi Borbála
Társasjáték konzulens: Csernai Mihály
Grafika: Oláh Dóra

Rendező: Kabdebon Dominik

Közreműködő partnerek: Örkény István Színház, Társaság a Szabadságjogokért, Közélet Iskolája, Artopolis Egyesület 

Támogatók: NKA, Ódry Árpád Alapítvány, Színház- és Filmművészeti Egyetem 

Maximális nézőszám: 35 fő 

Az előadás hossza: 150 perc (szünet nélkül)

Mohai Aletta: Képzelt ország
“A
szervezet a játék előrehaladtával egyre nagyobbá válik, meg kell küzdenünk a médiával, a kormánytévével, a pártpolitikával, a financiális problémákkal,
és közben végigkísérjük a négy karakter személyes kudarcait és sikereit, de főleg a válságait. A játéknak nem célja, hogy forradalmárokat neveljen belőlünk. Nem célja, hogy a radikális módszereket válasszuk, épp ellenkezőleg: a képzelt országban van értelme a becsületességnek, a békés megoldások a célra vezetőek, és itt lehet tiszta kézzel háborút nyerni.” (thealter.hu>>) 

Bálint Zsófia: Hallgass meg, érezd át!
Az alapszituációt az SZFE volt és jelenlegi hallgatói vázolják fel: egy elképzelt diktatórikus állam a kötelező sorkatonaságról törvénykezik, aminek ellenében a tiltakozó fiatalok mozgalmat alapítanak. Ennek a tagjai a nézők, akik a játék során nekifeszülnek a feladatnak, hogy erőszakmentes módon megdöntsék a rendszert. Az izgalmat és feszültséget folyamatosan fenntartja, hogy számos nehéz és morálisan megkérdőjelezhető döntést kell meghoznunk.”
(revizoronline.com>>) 

Bogya Tímea Éva – Kertvéllesy András: Folyamatos jelen
Nagyon fontos, hogy mi nézők azt érezzük, számít(hat) a véleményünk a politikai diskurzusban és hogy van cselekvési lehetőségünk. De még mennyi. A Protest annyi cselekvési lehetőséget kínál fel, hogy alig tudunk választani. A semmittevésnél bármi jobb. Én ritka optimizmussal gondolom azt, hogyha ez az előadás szárnyra kap, akkor hosszú távon segít felszabadulni a közéleti cinizmusból.” (szinhaz.net>>)

Csatádi Gábor: Felnőni egy forradalomhoz
Kabdebon Dominik rendezésében oly szervesen kapcsolódik össze a jelenetek színészi játéka és az épp aznap esti nézők, résztvevők közös, oszthatatlan együtt játszása, hogy már-már cipollai mágikus erővel bír. Amely mágikus erő persze bennünk, mozgásba hozott együtt játszókban rejlik, akik feloldódnak abban, aminek részesei  lettünk és leszünk valamennyien. Egészen mesteri az a könnyed animálás, ahogy ez azelőadásépítkezik: társasjáték, és közben mégis igen komoly, hiánypótló és elengedhetetlenül fontos gyorstalpaló arról, hogy mit is tesz az erőszakmentes mozgalom mibenléte.
(potszekfoglalo.hu>>) 

Rádai Andrea: Majd legközelebb
Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTestÚt a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.” (magyarnarancs.hu>>)

Top