VITASZÍNHÁZ

VITASZÍNHÁZ

A KÖZOKTATÁSRÓL

2023. 5. 19.

2023. 5. 20.

 

WORKSHOP

KUTATÁS

KÖZÖSSÉG

2023. május 19. és 20.

 

A vitaszínház próbafolyamatára két workshoppal készültünk. A kutatómunka során diákokkal, pedagógusokkal, szülőkkel és meghívott szakértőkkel közösen határoztuk meg a készülő előadás kérdésfelvetéseit, történetfüzérét és szakértői anyagát. 

A közösségi alkotófolyamatból született vitaszínházi előadás jeleneteit Milovits Hanna, Tankó Erika és Villant Bálint játssza. A színházi mozzanatokat követően a közönségé a főszerep: moderált vitahelyzetekben derül fény a különböző nézőpontokra és tapasztalatokra Kabdebon Dominik és Milovits Hanna vezetésével. 

VAGYUNK LAKÓI”

– BUDAPEST –

2022. 12. 2.
2022. 12. 3.

 

AUTÓ?
BICIKLI?

KÉNYSZER?
KIVÁLTSÁG?

2022. december 2. és 3.

 

Autó vagy bicikli? 
A fővárosban élni kényszer vagy kiváltság?  
Ki látja jobban, hogy mire van szüksége a városnak: a képviselők, vagy az állampolgárok? Hogyan működhet jól egy lakóközösség?  

Egy kérdőíves kutatásban kérdeztük meg a színház közönségét arról, hogy számukra mik a legfontosabb problémák a fővárosban. A kirajzolódott témákhoz vitaindító jeleneteket készítettünk az Örkény színészeivel. 

 

A vitaszínházi előadáson a jeleneteket követően a nézőké a szó, hiszen az esemény célja, hogy fórumot teremtsünk, különböző nézőpontokat feltérképezve gyógyírt keressünk Budapest problémáira. A vita során a segítségünkre lesz Kovács Laura településmérnök, részvételi projectmanager is, aki szakmai tudásával gazdagítja a diskurzust.  

Játsszák: Kókai Tünde, Szandtner Anna, Vajda Milán 

Dramaturg: Szauer Lilla 

Szakértő: Kovács Laura (Kortárs Építészeti Központ) 

Rendezők és moderátorok: Milovits Hanna, Kabdebon Dominik 

Külön köszönet: Horváth Gáspár (Miutcánk.hu), Kortárs Építészeti Központ, Zubreczki Dávid építészeti mesemondó 

A KÖZOKTATÁSRÓL

A KAPTÁRBAN

2022. 5. 22.

 

KÖZÖSSÉG

ALKOTÁS

2022. május 22. 

 

Az előadást az Örkeny István Színház KAPTÁR csoportja hozta létre.

Az utóbbi évek közéleti eseményei mindenki számára egyértelművé tették, hogy a közoktatást érintő problémákra sürgős megoldásokra van szükség.

De mik ezek a problémák és hogyan lehet rájuk válaszolni? Mi a vitaszínház?

“A színházi jelenetek által felvetett fontos társadalmi kérdéseket (pl. emberi jogok, migráció, függőség, másság, szexualitás, oktatás stb.) a résztvevők a moderátorok által – többnyire eldöntendő kérdésekkel – provokált vita keretében vitathatják meg egymással, a meghívott szakértőkkel és/vagy a témában érintett személyekkel.” (https://www.szinhazineveles.hu/tudastar/vitaszinhaz/)

Játsszák: Bárány Abigél Fazekas Ella Horváth Csilla Martin Daniella

Csoportvezetők: Milovits Hanna, Kabdebon Dominik

Top