VITASZÍNHÁZ

VITASZÍNHÁZ

A KÖZOKTATÁSRÓL

WORKSHOP

KUTATÁS

KÖZÖSSÉG

A szabadság a fejlődés nélkülözhetetlen közege? Hogy és mi alapján lehet a legjobban értékelni a diákokat az iskolában? Vajon az iskola az életre nevel? Kiken múlik leginkább a közoktatás minősége? És mi a helyzet a pályát elhagyó tanárokkal? 

A vitaszínházban játszódó jelenetek és a vitára bocsátott állítások a közoktatás témáját járják körül. Az előadást egy kétalkalmas vitaszínházi workshop előzte meg, amely során tanárok, diákok, szülők és meghívott szakértők osztották meg egymással a tapasztalataikat, hogy együtt fogalmazzák meg a közoktatást érintő legégetőbb problémákat. 

E kutatófolyamat alapján állítottuk össze a vitatémákat, amelyeket színészek által eljátszott jelenetek keltenek életre. Az egyes jelenetek után a nézőké a szó, hiszen az esemény célja, hogy fórumot teremtsünk, és egy moderált vitán keresztül járuljunk hozzá a közoktatásról folyó társadalmi diskurzushoz. 

 

Játsszák: Milovits Hanna, Tankó Erika, Villant Bálint 

Dramaturg: Varga Zsófia 

Rendezők és moderátorok: Kabdebon Dominik, Milovits Hanna 

Külön köszönet: Bárány Abigél, Fazekas Ella, Horváth Csilla, Martin Daniella és a vitaszínházi workshop tanár, diák és szülői résztvevői.


Bemutató:

2023. május 19. és 20.

VAGYUNK LAKÓI”

– BUDAPEST –

2022. 12. 2.
2022. 12. 3.

 

AUTÓ?
BICIKLI?

KÉNYSZER?
KIVÁLTSÁG?

2022. december 2. és 3.

 

Autó vagy bicikli? 
A fővárosban élni kényszer vagy kiváltság?  
Ki látja jobban, hogy mire van szüksége a városnak: a képviselők, vagy az állampolgárok? Hogyan működhet jól egy lakóközösség?  

Egy kérdőíves kutatásban kérdeztük meg a színház közönségét arról, hogy számukra mik a legfontosabb problémák a fővárosban. A kirajzolódott témákhoz vitaindító jeleneteket készítettünk az Örkény színészeivel. 

 

A vitaszínházi előadáson a jeleneteket követően a nézőké a szó, hiszen az esemény célja, hogy fórumot teremtsünk, különböző nézőpontokat feltérképezve gyógyírt keressünk Budapest problémáira. A vita során a segítségünkre lesz Kovács Laura településmérnök, részvételi projectmanager is, aki szakmai tudásával gazdagítja a diskurzust.  

Játsszák: Kókai Tünde, Szandtner Anna, Vajda Milán 

Dramaturg: Szauer Lilla 

Szakértő: Kovács Laura (Kortárs Építészeti Központ) 

Rendezők és moderátorok: Milovits Hanna, Kabdebon Dominik 

Külön köszönet: Horváth Gáspár (Miutcánk.hu), Kortárs Építészeti Központ, Zubreczki Dávid építészeti mesemondó 

A KÖZOKTATÁSRÓL

A KAPTÁRBAN

2022. 5. 22.

 

KÖZÖSSÉG

ALKOTÁS

2022. május 22. 

 

Az előadást az Örkeny István Színház KAPTÁR csoportja hozta létre.

Az utóbbi évek közéleti eseményei mindenki számára egyértelművé tették, hogy a közoktatást érintő problémákra sürgős megoldásokra van szükség.

De mik ezek a problémák és hogyan lehet rájuk válaszolni? Mi a vitaszínház?

“A színházi jelenetek által felvetett fontos társadalmi kérdéseket (pl. emberi jogok, migráció, függőség, másság, szexualitás, oktatás stb.) a résztvevők a moderátorok által – többnyire eldöntendő kérdésekkel – provokált vita keretében vitathatják meg egymással, a meghívott szakértőkkel és/vagy a témában érintett személyekkel.” (https://www.szinhazineveles.hu/tudastar/vitaszinhaz/)

Játsszák: Bárány Abigél Fazekas Ella Horváth Csilla Martin Daniella

Csoportvezetők: Milovits Hanna, Kabdebon Dominik

Top